Fire mnd. har gått

Fire mnd. Foto: movale.

Fire mnd. Foto: movale.

Vi har kommet til midten av august. Nå er det fire mnd. siden den store dagen i mitt liv. Den store dagen hvor jeg opplevde lyden for første gang. Det er vanskelig å skulle oppsummere. Det er ikke helt lett å sette ord på hvor langt jeg har kommet. Det har skjedd så utrolig mye!

I forhold til alt det praktiske mht håret, batterier og størrelse på apparatet har jeg kommet et skritt videre. Nå er jeg fortrolig med å bruke CI-apparatet i dagliglivet. Fortsatt er det ting å lære og å venne seg til med hensyn til feks. service og reparasjoner, samt hva jeg skal gjøre med håret når det vokser ut! Men dette må regnes som detaljer i det store bildet!

De virkelige store tingene de siste mnd. har vært lyden.  Det er tre store ting i forhold til lyd som  jeg har hatt fokus på disse mnd.

Det første har vært å høre språklyder. Det vil si å høre hva folk sier på radio, tv, i telefonen, nært på avstand, med fremmede og ukjente, med og uten munnavlesning. Her vil jeg si at jeg har hatt utrolig gode resultater. Jeg er nå på et nivå hvor jeg finpusser og repeterer enkelte veldig vanskelige lyder. Feks. forskjell på enkelte isolerte språklyder.

Det andre store som har vært et fokusområde i denne perioden er lydbildet rundt meg. Her har jeg hatt utrolig mange aha-opplevelser. Det har vært så utrolig morsomt! Spesielt fordi jeg ikke har hørt mange av disse lydene på over 15-20 år. En del av disse lydene klarer jeg nå å forstå når jeg står og lytter. Jeg kjenner igjen lydene og kan si hva det er. Jeg merker fortsatt at det er mange lyder jeg ikke har identifisert. Feks. i forrige uke så hørte jeg en bilalarm. Den hørte jeg først uten å skjønne hva det var, så måtte jeg snu meg og se og da skjønte jeg at det var en bilalarm. Dette betyr at jeg kontinuerlig hele tiden jobber med å katalogisere og systematisere og registrere/lagre lydbildet rundt meg. Jeg har disse fire mnd. opplevd alt fra naturlyder, lyder mennesker lager, lyder maskiner lager og mye mer. Denne lydreisen har vært helt utrolig. Det jeg merker som er en utfordring er å reagere og forholde meg til alle disse lydene i et mer funksjonelt perspektiv. Med det mener jeg at jeg fortsatt er så vant til å bruke synet fremfor å bruke hørselen til å reagere. Jeg står fortsatt å ser på maten om den er ferdig, fremfor å høre etter pipet på mikrobølgeovnen. Jeg reagerer ikke alltid på lyder som jeg ikke er bevisst på, feks. at noen banker på døra til kontoret mitt. Så her har jeg stort potensiale med hensyn til å bruke lyden.

Det tredje fokusområdet er musikk. Det var et område som var veldig vanskelig å ta tak i. Jeg har allerede skrevet noen bloggposter på dette temaet. Kort oppsummert kan jeg si at dette området var det feltet jeg slet med å få lyden til å bli komfortabel. Den er forståelig, men det å få lyden til å være myk, nyansert og god har tatt tid. Det tok lenger tid enn med språklydene. Det som er forskjellig med musikken i forhold til lydbildet forøvrig er at jeg har et ganske stort lydminne på musikk. Jeg har hvertfall trodd det. I forhold til lydbildet generelt har utfordringen vært at jeg ikke har så godt minne, jeg må reaktivere minner som ligger langt bak. Musikk er noe jeg har hørt på helt frem til operasjonen. Det musikalske lydbildet har riktig nok vært skjevt fordi jeg ikke har hørt diskant og lite av lydene i taleområdet. Men jeg har hatt en rytmefølelse og opplevelse av lyden som god. Problemet før var at det musikalske lydbildet var fattig. Når jeg nå skulle høre musikk var det ikke bare å fylle ut de lydene som manglet og gjenaktivere lydminnene fra da jeg var barn. Utfordringen med musikk er også det faktum at det musikalske lydbildet er så mye mer komplisert enn det språklige lydbildet! Jeg skjønte fort at jeg måtte lære alle lydene i musikkbildet på nytt. Det blir som å måtte lære å sykle, eller gå på nytt. Og det var svært krevende! Siden musikk er så viktig for meg så har jeg brukt utrolig mye energi og tid på å få til å høre musikk. Jeg opplever at arbeidet har gitt resultater! Lyden er ikke vondt lenger, men det er fortsatt ganske mye arbeid igjen!

Det siste jeg har lyst til å trekke frem som noe jeg har hatt veldig mye fokus på disse fire mnd., og det er behovet for å hvile og å ta hensyn til at dette er en svært krevende rehabiliteringsprosess. Selv om jeg har hatt gode resultater, så har det det kostet mye. Både i forhold til at jeg hele tiden har vært borte i smertegrensen, samt at jeg har opplevd at formen har vært dårlig fordi jeg har vært i en operasjon med narkose og behov for fysisk heling. Det er vel på området energi at jeg har slitt mest! Det har vært mange runder hvor jeg har tvunget, og da mener jeg tvunget meg selv til å høre. Spesielt i forhold til musikk. Følelsen av at hodet har vært overladet har i perioder vært så sterk at jeg har måttet jobbe hardt med å finne måter å slappe av på med lyd!

Men jeg er så fornøyd, med alt jeg har opplevd. Det har jo bare gått fire mnd, og jeg er overveldet over hvor bra det har gått. Samtidig merker jeg at jeg har et stykke igjen. Jeg har fått god opptreningshjelp av audiopedagog iforhold til språklydene, men alt med musikk og lydbildet generelt har jeg måttet jobbe med alene. Det har i perioder vært tungt, og jeg har gjort meg en del tanker om det rehabiliteringstilbudet jeg har fått fra det offentlige har vært godt nok, og ivaretatt de behovene jeg har hatt! Jeg begynner uansett nå å se konturene av hvor langt jeg kan komme med et CI-apparat (+ høreapparat). Særlig er jeg betenkt med tanke på at jeg har fått avslag på å få operert høyre øre! Det blir spennende å se hva som skjer med den prosessen.

~ movale ~