Brutte valgløfter for de døves ører!

Tegnspråk. Foto: movale.

Tegnspråk. Foto: movale.

Her sitter jeg en kveld i valgkampen. Jeg kan ikke se på den ordinære valgkampen da den er dårlig tilrettelagt for meg. Så da må jeg se på særtilbudet som er laget for døve! All ære til det tilbudet, for smuler er bedre enn ingenting! I kveld var det Tid for tegn (03.09.09), og jeg er det vi trygt kan si – ganske så frustrert!

Saken er den at vi står der vi stod for 4 år siden – ingenting har skjedd. Det som er ennå verre er at de sier at neste valgkamp så skal det være tilgjengelig! Ærlig talt, så døve er vi da ikke. Vi skjønner da såpass at det ikke sant!

For to år siden sendte Norges Døveforbund ut en resolusjon hvor de blant annet spurte partiene om eldreomsorgen for døve i forbindelse med Valg 07 (resolusjon om eldreomsorg). Du trenger vel ikke å se videoen over en gang til for å se at vi ikke har kommet noe lenger?

Når Tid for tegn i 03.09.07 i forbindelse med valget også hadde en reportasje om det å være en minoritet og spurte Erling Lae fra Høyre og daværende stortingsrepresentant Saera Khan fra Arbeiderpartiet om politisk deltakelse. Her var det jo en selvfølge at døve skulle kunne være representert i politikken. Vel, vi har ikke kommet så veldig langt her heller??

For å grundigere begrunne min frustrasjon, kan vi jo se på valgsendingen til Tid for tegn i 05.09.05. Så da er det stadfestet. Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven har ikke tatt hensyn til døve og sikret tilgjengelighet til informasjon, slik NDF var så bekymret for. Og eldreomsorgen, det er vel ikke noen hemmelighet at eldre døve sitter på gamlehjem idag uten å kunne snakke med andre. Lurer på om de klarer å fikse det til jeg skal på gamlehjem jeg??

Om valgkampen og informasjon om fire år er tilgjengelig for hørselshemmede? Nei, beklager det tror jeg ikke noe på!

~ movale ~

9 kommentarer til “Brutte valgløfter for de døves ører!

 1. Paal R. Peterson

  Hei! Ja, dette er sørgelig – at ting skal ta sånn tid. Jeg tror vi må prøve å argumentere mer i retning av grunnleggende menneskerettigheter – som ytringsfrihet. Det er og blir et paradoks at det fortsatt i 2009 finnes grupper som mener de har for LITE informasjon (døve).

 2. Paal R. Peterson

  Ja, kanskje er det sånn at vi funksjonshemmede ikke har noen «fiender» – så blir resultatet slik at vi «drukner i velvilje» – og ingen gjør noe….

 3. Fredrik E. Nilsen

  Det er forstemmende å se hvor lite som har skjedd. Som dere vet er det også forstemmende å jobbe direkte med partiene for å få til selv de enkleste ting. De forstår ikke, de vil ikke gjøre noe. Det er prat prat prat men ingenting skjer. Jeg har brukt et par hundre timer på dette denne måneden men sjelden takk og forståelse å få fra partiene. Bare motforestillinger og dårlige unnskyldninger. Jeg har ikke lyst til å gi opp men det er ikke lenge før, dessverre.

 4. Anne Kristine Grønsund

  Alle som blir utfordret til å gjøre noe med en sak, burde prøve å sette seg inn i situasjonen til utfordreren og snu hele situasjonen på hodet. Har noen spurt politikerne om hva de som stemmeberettigede i et demokratisk land ville gjort dersom valgkampen kun foregikk på tegnspråk? Ikke lyd, ikke tekst – kun tegnspråk. Hvor godt og informert valg ville de da gjort når de ga sin stemme? Eller ville de ikke tort å stemme i redsel for å stemme mot sin egen politiske overbevisning – i mangel på nok informasjon om hva politikerne selv står for? Kanskje ville noen synes hele valgkampen er kjedelig siden de ikke får med seg debattene (som jo er det livligste i hele valgkampen), og dermed «melder seg ut»?

Det er stengt for kommentarer.