Lytteøvelser på piano – opptak video

Jeg har fått en del innspill på at folk ønsker å høre mer om hvordan jeg har trent opp lyden. Et viktig stikkord for meg har vært piano og musikk.  Den første kvelden med lyd prøvde jeg meg på noen enkle lydøvelser på piano. Trening på å høre musikk har vært helt sentralt i mitt treningsopplegg. Lydbok og piano har også vært utrolig viktig. Ved å jobbe hardt og intenst kunne jeg raskt merke fremgang selv om det var smertefullt og svært kaotisk de første ukene.

Det er noen lydøvelser som har hengt ved meg hele prosessen, så jeg har tatt de opp på video for å vise hvordan jeg har jobbet. Den første videoen viser hvordan jeg jobbet med enkle skalaer. Jeg sitter og lytter intenst på forskjellen fra C, D, E, F, G, A, H, C og ned igjen. Jeg spilte skalaene raskt og rolig, og flyttet også opp en oktav. Det var særlig i diskanten jeg hadde nytte av å jobbe med nyansene.

Som jeg nevnte så var det to melodier jeg jobbet mye med den første tiden. Jeg har her tatt opp «Den fyrste song» som min oldefar har skrevet melodien til. Jeg slet veldig i begynnelsen med å høre både diskant og bass. Derfor øvde jeg lenge kun med melodien i diskant. I begynnelsen hørtes det kun ut som om tonene skled falskt (kattejammer), det var vanskelig å høre melodien. Det hang ikke sammen og overgangene fra en tone til en annen var ikke pent (pga dette var skalaøvelsene viktige!). Fordi jeg har hørt denne sangen uendelig mange ganger som barn jobbet jeg i begynnelsen kun ut i fra minnet av melodien og notene, gradvis kom sangen frem.

I dette opptaket har jeg to ulike former for bass. Først spiller jeg en enkel besifring med kun to toner i bassen (vekselvis etter takten). Kanskje ikke så mykt og pent, men jeg fant ut at den måten å høre på var enklere uten at melodien jeg gradvis hadde bygget opp ble «ødelagt». Etterhvert kunne jeg avansere og spille treklanger, slik jeg viser i andre vers.  Dette lydbildet var vesentlig mer komplisert og det tok ganske lang tid før jeg kunne høre melodien og bassen sammen.

Jeg skrev tidligere i år en bloggpost om det å synge. Jeg sliter fortsatt med å komme meg til neste fase. Er vel relativt usikker på om det går uten et øre til, men har ikke gitt opp ennå. Nå går jeg snart inn i sesongen for jul så kanskje litt øving til julesanger vil gi en ny mulighet til å øve!

~ movale ~

2 kommentarer til “Lytteøvelser på piano – opptak video

 1. Berit Triumf

  Akkurat syngingen er noe jeg også jobber med, men sliter med, akkurat som deg. Men med trening, så må det jo gå til slutt…. Det er lyden av stemmen som er uvant, og nyansene som en plutselig hører. Stemmen er også mye «nærmere» enn hva jeg er vant til fra før, så jeg tror det har noe å si det også? For meg er joik vel så viktig som sang, kanskje viktigere. Jeg trener en del, men har langt igjen. Men får tilbakemeldinger fra min mor, om at jeg nå høres bedre ut, siden jeg hører «svingene» i joiken bedre, og klarer å følge dem, bedre enn jeg gjorde først.

  1. admin Innleggsforfatter

   Takk for fine kommentarer på bloggen min!

   Jeg er veldig opptatt av å bruke musikk i rehabiliteringen. Har ikke så mye tid til å spille, men bruker mP3 og har konstant en eller annen lyd på øret 🙂

Det er stengt for kommentarer.