Tekniske duppeditter!

Fienden - les: telefonen! Illustrasjonsfoto av Marte Oppedal Vale

Blinklampe og telefon. Foto: movale.

Synes du det er moro med ny mobiltelefon? Fancy løsninger til pc, bil og andre teknologiske nyvinninger? Vel, da går du glipp av mye hvis du ikke hører dårlig. Vi har i tillegg til vanlige tekniske duppeditter adgang til å få haugevis av tekniske løsninger, både når det gjelder høreapparater, men også når det gjelder hjelpemidler. I denne bloggposten er det hjelpemidlene som står for tur! Jeg har nå mest innsikt i min egen verden som hørselshemmet så det får bli fokuset i denne bloggposten.

I de senere år har FM overføring og blåtann inntatt høreapparatverdenen. Vi snakker ikke lenger bare om teleslynge. I tillegg har det skjedd mye på varslingsfronten. I tillegg til å bli varslet ved hjelp av lamper og lyspunkter som blinker, brukes det idag varsling ved hjelp av vibrasjon!

Digibok og FM forsterkning. Foto: movale.

Digibok og FM forsterkning. Foto: movale.

En fancy sak som jeg bruker ganske mye er en FM-sender. På CI-apparatet/høreapparatet har jeg en liten mottaker som gjør at jeg kan få lyd direkte inn i apparatet. Lyden jeg kan få inn avhenger av hva slags lydkilde senderen er koblet til. Jeg bruker å koble senderen til mobiltelefon (form for trådløs handsfri), til MP3spiller, til tv/stereoanlegg (når jeg er ute å reiser) og til PC! Så lenge det er et hodetelefonuttak så er det bare å koble til!

Men det finnes mange former for sendere. Jeg har en fast sender koblet til tv og telefon. Det gjør at når telefonen hjemme ringer så kuttes lyden fra TV. Smart teknologi kaller vi det.

Dersom vi er flere personer som snakker har jeg også fått tilgang til flere sendere med egen mikrofon. Dette gjør at jeg kan få forsterket samtalen og få lyden rett inn i øret (som en walkman/handsfree) ved møter og i samtaler med mange mennesker! Dette lille systemet er smart, lite og handy. Enkelt å lade opp og bidrar til at arbeidshverdagen blir vesentlig enklere!

I tillegg til lydforsterkning finnes det også hjelpemidler for varsling. Jeg går til daglig med en klokke som vibrerer og gir ulike symboler i displayet ettersom noen prøver å få kontakt med meg via telefon, ved å ringe på døren eller når brannalarmen går. Alt dette i tillegg til å være en klokke! Veldig smart! I tillegg til klokken på armen har jeg også lamper på veggen og en vibrasjonsplate som kan legges mellom over og undermadrass! Den er selvsagt koblet til vekkeklokken, så vips så våkner den døve damen om morgenen og dersom noen ringer eller brannalarmen går når hun sover!

Smart ikke sant? Med andre ord, du går glipp av ganske mange fine tekniske dupeditter hvis du hører normalt…

Ps: det kan jo nevnes at de av og til er en pest og en plage, men stort sett så er jeg evig takknemlig for at disse tekniske løsningene bidrar til at jeg faktisk kan fungere!

~ movale ~