Den vonde leie nakken!

Nakken er gul og blå. Foto: movale.no

Nakken er gul og blå. Foto: movale.no

Min nakke og rygg har vært en vond følgesvenn i mange år. En ekstra påkjenning er jo selvsagt operasjon hvor muskler og skjelett fort blir ømt og stivt. Musklene i nakken er jo direkte berørt og jeg var ganske hoven med fine blåmerker nedover halsen. I tillegg gjør jo smerter noe med en. Man anspenner seg automatisk en del!

En viktig støttespiller den første tiden etter operasjon var min manuellterapaut. Siden jeg ikke kunne trene og dermed få igang musklene var det bare smertestillende og fysikalsk behandling jeg hadde å ty til. Klok fra sist operasjon visste jeg at det var viktig å komme igang med dette raskt!

På CI- konferansen i regi av HLF snakket Inger Anita Fjose snakker om viktigheten av fysisk trening og god form. Med hennes ord friskt i minne prioriterte jeg behandling høyt! (Artikkel Tidsskrift For Den norske legeforening).

Jeg måtte prøve meg gradvis frem. I første omgang var det bare smertestillende samt forsiktige forsøk på å bevege hodet og nakken. Gradvis gjennom flere behandlinger klarte jeg å bevege hodet og nakken litt bedre. Det tok sin tid og det var mye ømhet og smerte. Det tok 5 til 6 uker før hevelsen og musklene begynte å respondere positivt på behandling og trening.

Jeg våger å påstå at jeg ikke er den eneste som sliter med nakken. At slik behandling ikke er høyere prioritert og anbefalt fra Rikshospitalets side skjønner jeg ikke! At min manuellterapaut også har måttet prøve seg frem pga manglende erfaring med slike problemer har også vært en utfordring. Skulle ønske det var noen som tok ansvar og som formidlet slik spisskompetanse der hvor vi brukerne er. Men det er visstnok bare en drøm.

~ movale ~