Lydpåsetting – dag 3

God dialog. Foto: movale.no

Det var svært intenst å få på lyd på det andre øret. Men det gikk utrolig raskt. Det var kun behov for tre dager og ikke fire. Den tredje dagen gikk med til å snakke. Det ble en god og lang samtale om hele prosessen og hva som skulle skje videre.

Vi snakket om at mine resultater er veldig typiske for progredierende hørselstap hvor man har lang erfaring med høreapparat. Jeg ligger innenfor normalen av resultater med en slikt hørselstap. Vi som har denne typen hørselstap har hjerner som er vant til å tolke rare signaler og få noe fornuftig ut av det. I mitt tilfelle så lå jeg på grensen for å høre for godt til å få CI. Men min utredning viste at jeg ville miste all hørsel, og da er min hørselshistorie den beste typen til å få gode resultater. Det var ikke noe vits i å vente.

Jeg ble fortalt at det erfaringsmessig kun er en gruppe som oftest får bedre resultater. Det er de som er feilmedisinert og som på grunn av det har fått hørselstap. De har «perfekte» hørselsnervner, men feil i hørselscellene og signalcellene. Klarer man å gjøre noe med disse tidlig og så raskt skaden har skjedd så vil man kunne få svært gode resultater.

Vi snakket en del om lydpåsettingen på det andre øret og dagene jeg hadde vært gjennom. Vi snakket mye om det å være sliten og at det er viktig å ikke styre for mye med lydopptreningen. At det i mitt tilfelle vil gå bra med lyden. Jeg forstår allerede mye av det jeg hører. Det gjelder å finne en måte å utfordre seg litt, men først og fremst prioritere det å slappe av og ta det rolig.

Vi brukte den siste dagen til å lage fire lydprogrammer. «Daglig tale», «Støy», «Fokus» og «Musikk». Etter intense studier av bruksanvisningen fikk vi også stilt inn lys/lydtoner mv på prosessor og fjernkontroll. Det er mange muligheter!

Helt til slutt fikk jeg henvisning til audiopedagog. Neste gang jeg skal inn ( i midten av januar) så skal jeg få oppgradert apparatet på øre nummer en. Det er spennende, men jeg kjente at jeg hadde fått nok for denne omgang. Nå hadde jeg behov for å venne meg til alt det nye!