En første titt på Nucleus 5.

Nucleus 5. Foto: movale.no

Nucleus 5. Foto: movale.no

Hører du om natten, spør mange meg. Nei sier jeg, da er jeg døv. Da tar jeg av CI-prosessoren. Men hva er en prosessor? Heter det ikke høreapparat?

Et høreapparat er en lydforsterker. Man har en propp i øret og apparatet forsterker lyden som sendes inn i øregangen. De som har CI hører ikke gjennom øreinngangen, men gjennom en magnet. Det er da behov for en liten datamaskin (les: prosessor) som fanger opp lyd og som sender strøm inn via magneten! Min prosessor og implantat heter Nucleus 5 og er laget av produsenten Cochlear.

I denne bloggposten skal jeg skrive litt om mine erfaringer med CI- prosessoren, men først en liten oppfriskning for de som ikke skjønte min innledning! På denne videoen ser du helt til slutt en ytre del med en magnet og et apparat sak som er plassert på øret. Det er en CI-prosessor.

Implantatet og magneten som ligger under huden er der hele døgnet, men lyden kommer først når magneten og prosessoren er på. Prosessoren tåler ikke vann så jeg er døv når jeg svømmer og dusjer. I tillegg er det naturlig å ta av prosessoren når man sover. Så i mitt nye liv med CI så er jeg av og til tunghørt og av og til døv!

Oppgradering

I forbindelse med at det er gått et og et halvt år siden første operasjon så har det kommet en oppgradering av CI- implantatet og prosessoren. Det var naturlig at jeg fikk den nyeste når jeg nå skulle opereres for andre gang i oktober.

Det er ikke meningen å reklamere for et produsent, men det blir automatisk litt sånn når det er dette merket jeg har erfaring med. For uinvidde så finnes det tre ulike leverandører av CI implantat og prosessorer i Norge. Da jeg skulle opereres første gang var jeg gjennom en prosess med å velge produsent. Nå for andre gang fikk jeg ikke velge, da måtte jeg ta den samme som sist.

Mine første erfaringer

Den nye prosessoren er tynn, nett og fin. Som de fleste apparater så er formen standard og passer ikke helt til mitt øre. Det er lett at det begynner å gnage. Jeg har måttet jobbe litt med å finne en løsning som ikke gnager. Jeg er også veldig fornøyd med de oppladbare batteriene. Det kunne gjerne ha vart 2 timer lenger, da det gjerne ryker to timer før jeg skal legge meg. Men det krever mye strøm å høre så vi får vente på en ny og forbedret versjon. Forhåpentligvis tar det ikke for mange år før det kommer.

Jeg er heller ikke så fornøyd med vesker og utstyr som skal gjøre det enkelt feks å bruke fjernkontroll.

Fjernkontroll. Foto: medisan.no

Fjernkontroll. Foto: medisan.no

Det følger med en helt grei veske, men den har en dårlig klype. Den kunne fint vært litt mer elegant. Jeg trenger noe som er nett og pent. Jeg har lett litt blant mobilutstyr, men enn så lenge har jeg ikke funnet en god løsning.

Fjernkontrollen er også tungvindt. For oss som er vant til hastigheter på nye mobiler så fungerer fjenkontrollen som en gammen mobil eller PC. Den er treg og det er vanskelig å få gjort ting i en fei. En del viktige funksjoner tar det for lang tid å endre.

Jeg håper på sikt at jeg skal kunne løsrive meg fra fjernkontrollen, men foreløpig er det for vanskelig. Knappene på prosessoren er for lett å styre feil og jeg mister oversikt over volum og hvilket program jeg er på.

Det tar alltid litt tid å venne seg til nytt utstyr. Forhåpentligvis går ting litt lettere etterhvert. Jeg er veldig fornøyd med at det nye apparat er tynnere.

Jeg skal få oppgradert det første CI- apparatet i januar. Slik det er nå har jeg et Freedom-apparat på venstre øre og et Nucleus 5 apparat på høyre. Ved å få to Nucleus 5 vil det bli  lettere å bruke fjernkontroll og jeg slipper å ha to forskjellige apparater som skal ha ulike innstillinger og ulik batteriløsning.

Enn så lenge så må jeg vente med denne litt tungvindte løsningen i en overgangsperiode.

~ movale ~

En kommentar til “En første titt på Nucleus 5.

Det er stengt for kommentarer.