Musikk – har stereolyd noe å si?

Musikk. Foto: numerologi.no

Musikk. Foto: numerologi.no

Jeg har tidligere skrevet om hvor viktig musikk er for meg. For de som skulle være i tvil, musikk er enormt viktig for meg. Jeg er et musikalsk menneske. Det å kunne høre musikk har hatt mye å si for min motivasjon for å kjempe for CI nr 2.

Jeg har samtidig vært veldig redd for at musikk ikke skulle være mulig med CI, slik noen rapporterer at de har opplevd etter å få CI. Jeg har vært ærlig på at dersom jeg ikke ville oppleve gleden over musikk ville det være en enorm sorg. Folk som trøstende har sagt at man kan leve et godt liv uten musikk har ikke hatt mye støtte hos meg.

Dette er noe jeg ofte har snakket om når jeg har snakket med folk om min prosess for å få CI. Jeg begynte tilfeldigvis å snakke med en spennende og flott dame da jeg var på CI konferansen «CI det som det er», den 21.-22. oktober 2010. Det viste seg at hun var musikkpedagog og audiopedagog. Det tok ikke lang tid før vi var inne i en utrolig spennende diskusjon om musikk, lyttetrening og CI.

Det første møtet

Jeg fortalte henne at jeg var litt småfrustrert over det manglende rehabiliteringstilbudet for CI- opererte idag og at musikk var et viktig moment i min drømmerehabilitering. Noe jeg skulle snakke om på slutten av konferansedagen! Hun responderte med interesse og fortalt meg om mange spennende tanker og erfaringer som hun hadde med døve. Erfaringer hvor musikk hadde vært utrolig viktig i treningen.

Vi utvekslet kontaktinformasjon og hun bekreftet at hun gjerne ville bruke tid på meg i rehabiliteringen av øre nr 2. Jeg følte at jeg hadde skutt gullfuglen og kunne ikke fatte hvor heldig jeg var. Ville virkelig hun bruke sin fritid på meg!?!!

Musikkterapitilbud idag

Så vidt jeg vet er det ikke veldig mange voksne CI- opererte som har fått et tilbud om musikkterapi som en del av sitt rehabiliteringsopplegg. Det er nok mange som selv har brukt musikk og jobbet på egen hånd. Men å jobbe systematisk med musikk sammen med en musikkterapaut tror jeg det ikke er så mange som har gjort. Det er hvertfall ikke noen som jeg vet om som tilbyr dette betalt av det offentlige.

Hvorfor bruke musikk?

Hvorfor er musikk så viktig? På den ene siden er musikk veldig viktig for å stimulere følelser. For meg er det hvertfall sånn. Mange forteller om at musikken er viktig for deres livskvalitet og følelsesliv. Jeg opplever at det musikalske lydbildet er annerledes enn språklyder og andre natur- og varsel- og omgivelseslyder.

Det alternative lydbildet som musikken representerer gir meg en alternativ måte å trene hjernen på å forstå lydsignaler. Jeg har hele mitt liv som hørselshemmet brukt musikk for å trene meg opp til å forstå lyd.

Har stereo noe å si?

Jeg har skrevet en del etter den første operasjonen om hvordan jeg skulle rehabilitere meg og leve med musikk. Men jeg kom aldri helt i mål. Det var en skremmende erfaring, og gjorde meg enda mer bestemt på at jeg måtte ha to CI. Jeg merket tydelig at det var mono og ikke stereolyd da jeg kun hadde en CI. Og nå etter at jeg har fått øre nr 2 så merker jeg det. Ja, stereo har mye å si.

Det er lettere å synge, det er lettere å høre klang og rommet i musikken. Lydbildet har flere detaljer med to ører. Etter noen uker med en del trening med to ører har jeg hatt mine første fantastiske musikkopplevelser. Instrumenter jeg ikke har hørt på 20 år, og ja ikke minst en enorm lettelse. Dette skal gå bra.

Hva er målet?

Jeg er fremdeles ikke sikker på hvor langt jeg kan komme og hva som er realistisk. En stor fordel for meg er at jeg har fått en følgesvenn som vil følge og ta del i min prosess med å ta musikken tilbake. Det er en kjempefordel. Noe jeg tror vil være nyttig er å få bekreftelse. Det er fort gjort å trå feil når man skal gjøre utfordrende ting alene.

Jeg kommer nærmere tilbake til erfaringer med musikkterapien!

~ movale ~

2 kommentarer til “Musikk – har stereolyd noe å si?

 1. Sindre Falk

  Nå har ikke jeg CI enda, men vet det kommer i fremtiden gitt min diagnose. Jeg er veldig glad i musikk og har alltid vært «lykkelig» over å ha to ører, som til tross for progredierende hørselstap, faktisk klarer å lage noe mening ut av det organisert kaos som musikk er.

  Den største bekymringen med CI er ikke funksjonsgrad etter implantering – for de fleste av oss, gitt de relativt strenge kriteriene for å få implantat, så vil nyttegraden bli god. Blant annet virker CI å være spesielt bra bra på tale. Kanskje ikke så rart gitt optimaliseringen av lydprosesseringen på disse frekvensene apparatene nok har. I tillegg ligger jo vanlig tale i relativt begrenset frekvensområde og er dermed lettere/mindre ressurskrevende å behandle. At tale tåler relativt kraftig digital komprimering mens den fortsatt er meget forståelig ser man jo godt i mobiltelefoner, Skype, TeamSpeak o.l.

  CI er likevel en digital oversetting/tolking og her snakker man jo om flere nivåer av konvertering/prosessering fra lyden når implantatet til diodene og endelig, hjernen. Det er en velkjent sak for oss som jobber med data og digitale medier at det blir degradering av kvaliteten på et signal når det går flere runder mellom digitalt og analogt.

  Så, det er verdifullt å få praktiske brukererfaringer og tilbakemeldinger på opplevelsen av musikk med ett og to implantater. At det ser ut som om det er fullt mulig å kunne nyte musikk med moderne CI-implantater, i det minste om man har hørt «ok» før, er veldig oppmuntrende!

  Keep it up!

  1. movale Innleggsforfatter

   Tusen takk for en kjempefin kommentar! Du setter fingeren på noe veldig viktig.

   Det er vanskelig å vite om man kan lykkes med musikk. Jeg har blitt advart om at det kanskje ikke ville gå og CI har sine begrensninger. Det er viktig at folk ikke bare ser på meg og dermed tror at det vil gå for dem.

   Det siste du sier om at dersom man har hørt musikk «ok» før, er et veldig viktig poeng. Jeg tror det er en stor suksessfaktor. Jeg tror også at det å ha to ører, les: stereo vs mono, også har mye å si. Hvertfall hvis man skal synge og musisere selv. Dersom en skal lytte til konsert eller til musikk hvor romfølelse og klang er viktig er også to ører avgjørende.

   Det er viktig å si at jeg hadde stor glede av musikk med ett øre. Særlig når jeg hørte på ipod ol. Det er ikke dermed slik at de som ikke kan operere to ører er avskåret fra og glede seg over musikk!

Det er stengt for kommentarer.