Yoga eller sang?

Yoga. Foto: mat-yoga.com

Du må slappe av får jeg ofte høre. Mange ganger har jeg tenkt at jeg trenger å slappe av, men det blir med tanken. Det er ikke så lett i praksis. Det å slappe av ble et viktig tema i første samtale med musikkterapauten min. Vi snakket mye om det å puste lett og naturlig, noe som skjer automatisk når man synger. Ikke minst skjer det dersom man synger noe man liker. Da åpner brystet seg, man retter seg opp i ryggen og smilet brer seg om munnen. Hvis ikke dere gjøre det så gjør jeg det! Jeg slapper av når jeg synger! Hvertfall når jeg synger alene for meg selv 😉

Yoga – den eneste veien til avslapning?

Jeg har prøvd yoga. Det er mange som synes det er fantastisk, men jeg har aldri fått det til. Ikke fordi jeg ikke klarer å gjør øvelsene. Men fordi det er umulig å snu på nakken og se opp på instruktøren når man skal munnavlese. En ting er sikkert. Det er ikke lett å forstå hva en instruktør sier når man ligger opp ned på gulvet i rare posisjoner slik man ofte gjør i yoga!

Så jeg satser på sang! Sang er viktig for meg i min tilnærming til musikk. Vi har blitt enige om å jobbe med sang. Piano som instrument er jeg trygg på. Det er det å synge som jeg sliter med og som jeg har et sterkt ønske om å bli trygg på.

Syng med den stemmen du har. Foto: singstar.com

Overraskelsen

I den første timen forsøkte jeg å synge. Jeg fikk bekreftelse på at jeg synger rent, men at jeg sklir på tonene. Noe jeg visste.

Det mer overraskende var at musikkterapauten min ba meg løsrive meg totalt. At jeg ikke skulle prestere, men bare nynne og synge slik jeg ville. Dette var veldig overraskende, men hørtes veldig riktig ut i mine ører. Det var noe forlokkende, men også noe forbudt ved det.

Å prestere

At hørselshemmede ikke får spille, synge eller musisere feil er noe jeg har hørt andre hørselshemmede fortelle om. Dette er ikke noe bare jeg har opplevd. Og det er jo veldig forståelig at man ønsker å beskytte hørselshemmede barn mot medlidenhet fra folk som sier du er flink når du egentlig synger som en kråke. Det er også forståelig at man må jobbe mer med å få til musikk når man hører dårlig. Det er vanskelig når man mangler en viktig sans for å korrigere egen musikkutøvelse.

Frihet

Men min musikkterapaut minnet meg på noe veldig viktig. Alle mennesker utøver musikk og gleder seg over det selv om de av og til spiller eller synger feil. Hvor mange synger vel ikke falskt i dusjen? Hvorfor skal ikke hørselshemmede også få lov til å kjenne på den friheten?

Men ideen om at sang og musikk er følelser, gir meg støtte om at jeg må løsrive meg fra å prestere! Jeg vil jo tross alt ha avslapningen, roen, den gode pusten og friheten som sang og musikk kan gi meg.

Så får vi se om jeg klarer å slippe meg helt løs og bare nyte det.

~ movale ~