Sosial hørsel – retning og bakgrunnstøy

Foto: www.stbab.com

Jeg har fått mange spørsmål om jeg har fått sosial hørsel etter at jeg fikk på lyd på øre nr 2. Dette er noe som opptar mange hørselshemmede, særlig de som lurer på om CI kan være noe for dem.

Jeg har ikke noen presis definisjon av begrepet «sosial hørsel». Jeg vet ikke en gang om det er et eget begrep. Men det er et tema som mange hørselshemmede er opptatt av. Hva er sosial hørsel?

Først og fremst referer det til den hørselen du trenger for å kunne fungere i sosiale situasjoner. Mange hørselshemmede kan fungere i en-til-en samtaler og i kontrollerte kommunikasjonssituasjoner, feks ved bruk av ordstyring.

Det å skulle fungere i en sosial situasjon krever at man kan oppfatte tale til tross for bakgrunnstøy. Det krever videre at man har en viss grad av retningshørsel slik at man kan høre hvem som snakker. Jeg har truffet folk som hører normalt på et øre og som er døve på det andre som forteller at de er sosialt døve. Dette forteller meg at retningshørsel er viktig. Jeg opplevde dette selv da jeg bare hadde CI på det ene øret. Det å finne ut hvem som snakket var lettere da jeg tok av lyden og bare brukte øynene og munnavleste slik jeg gjorde da jeg var døv! For meg var den erfaringen en av de som virkelig gjorde at jeg var overbevist om at jeg trengte CI på øre nr 2.

Mange eldre som mister hørsel og folk med selv små hørselstap forteller at det er vanskelig å fungere i familieselskaper eller over middagsbordet med familien. Dette er et uttrykk for sosial døvhet. Det viser meg også at selv om man skulle få to CI så er det ingen garanti for at man får bedret sosial hørsel. Nettopp fordi slike kommunikasjonssituasjoner er så krevende og egentlig krever optimal hørsel.

Kan jeg siat jeg har fått bedret sosial hørsel? Jeg føler at det er litt for tidlig å si ennå. Lyden føles definitivt riktig med to ører. Jeg føler meg hel. Jeg har retning når jeg lytter etter lyder bevisst, feks når jeg hører etter på hvilken side av meg det er en fugl. Men i et naturlig lyttemodus er det kun i enkle kommunikasjonssituasjoner at jeg har hatt nytte av å høre på begge ører.

Det som gjør at jeg ennå ikke kan si om jeg har retningshørsel og derav en god sosial hørsel er bakgrunnstøyen. Jeg er ennå ikke i en situasjon hvor jeg klarer å skille ut all bakgrunnstøy og dermed få tak i hvem som snakker og hvor lyden kommer fra. Overstimulering gjør at bakgrunnsstøy er vanskelig. Det tar nok tid før jeg kan si at jeg har fått bedret hørsel av to apparater.

Primært er det når jeg hører på musikk jeg har hatt mest utbytte av å høre på begge ører. I tillegg har jeg fått en fantastisk følelse av helhet! Jeg har fått tilbake den følelsen av at jeg kan glemme at jeg hører dårlig. Den følelsen hadde jeg med to høreapparater. Da jeg hadde en CI var jeg hele tiden bevisst på at det ene øret var døvt, og jeg kan love dere at det distraherte meg! Balansen min er blitt bedre.

Jeg er samtidig ganske sikker på at den helhetsfølelsen jeg føler er en av nøklene til å knekke koden for sosial hørsel! Det gjør at jeg kan slappe av og vil kunne hjelpe meg gradvis til å få kontroll på bakgrunnstøyen. Men jeg tror ikke det er rimelig å forvente at jeg etter 2 mnd med bilateral hørsel skal være i stand til å fungere optimalt i sosiale situasjoner. Jeg trenger nok mer tid! Så får vi se hvor langt det er mulig å komme!

Siden dette temaet engasjerer folk så sier jeg bare følg med!

~ movale ~

1 kommentar til “Sosial hørsel – retning og bakgrunnstøy

Det er stengt for kommentarer.