Avspenning

Avslappet. Foto: movale.no

I veldig mange år har jeg gått til fysikalsk behandling. Jeg begynte med fysioterapi da jeg begynte i arbeidslivet. Da var smertene ganske intense. Dette var også de årene hvor hørselen virkelig begynte å tikke nedover og jeg trengte mer tilrettelegging (kontortolk) på jobb.

Men allerede fra tidlige tenåringsår har jeg slitt med anspent nakke og rygg. Hodepinen har fulgt meg i mange år. Men da det var først da jeg skulle begynne i arbeidslivet at jeg måtte ty til forsøk på å gjøre noe med muskulaturen. Et år gikk jeg til en fysioterapaut og fikk knadd på triggerpunkter. Jeg kan egentlig ikke si at det hjalp veldig. Litt lindring ble det, og jeg sluttet etter et år.

Men smertene og hodepinen forsvant ikke. Etter et års pause fikk jeg anbefalt å bruke manuellterapi! Dette er en behandlingsform som fokuserer på både muskler og skjelett. Denne behandlingen fungerte der og da. Jeg ble fort kartlagt og skjelettet mitt var så stivt at de mistenkte Bekhterev. Betennelsen var ikke der, men jeg var like stiv! Så jeg gikk og ble gradvis mer myk. Ryggen ble mye bedre, men det var et lite parti, øverst i nakken, som uansett hva jeg gjorde forble stivt.

Jeg har fått mye hjelp av manuellterapaut, både i ventetiden på CI, men også før og etter operasjonene. Dette gav mye lindring og ble bedre, men det var ikke så mye fremtidsperspektiv. Vi så alltid på hverandre og slet med å finne et svar når spørsmålet om hvor lenge jeg trengte behandling kom opp!

Resultater?

Jeg skrev for ikke så lenge siden om den vonde leie nakken. I høst fant jeg ut at jeg snart må begynne å få resultater. Det å gå i behandling hele livet er ikke et alternativ. Da må jeg heller leve med et visst nivå av smerter.

Etter mange år med systematisk trening og fysisk aktivitet har jeg nå fått en god rutine som hjelper meg veldig! Men egen innsats gjennom trening og mange års behandling har ikke fått meg helt i mål. Jeg vil ikke si at det ikke har vært verdt det. Smertene og stivheten i musklene er blitt mye mindre. Jeg har veldig sjelden vondt i hodet. Men jeg har hatt lyst til å prøve en siste ting.

Flere har anbefalt psykomotisk fysioterapi. Det å leve med et hørselstap innebærer at man har et kommunikasjonshandikap. Det kan være svært stressende. Alle jeg har vært i kontakt med har sagt at hørslen og stresset knyttet til det er en av årsakene til at jeg får smerter! Jeg har tenkt å prøve en runde med denne fysioterapiformen! Det virker fornuftig å gi dette en sjanse og forhåpentligvis etterhvert avslutte behandling!

Hvorfor har jeg lyst til å gi dette en sjanse?

Det ene er at avspenning og fokus på helheten er viktig. For meg er dette et nytt konsept. Jeg er vant til røff behandling med knaing av muskelknuter eller knekking av bein. Strekking, tøying og rolig fremgang er viktig. Det er litt rart å tro på at noe så «enkelt» kan ha effekt.

Det jeg har blitt introdusert for hittil er arbeid med å bevissgjøre og få kontakt med alle muskler og deler av kroppen. Det å ha fokus på hele kroppen er deilig. For meg er det godt å prøve å få fokus bort fra områder som jeg i årevis har kjent på (nakken og rygg). Slik man gjør i psykomotorisk fysioterapi så har vi nå begynt med fokus på beina, senere vil blant annet korsrygg og nakke følge med.

Til slutt skal jeg forhåpentligvis få en helhetlig avspenning og evne til å leve med hørselstapet mitt uten å få for store muskelspenninger! Jeg synes det er verdt å gi dette en sjanse. Det er mange gode prinsipper og jeg tror jeg kan lære mye som kan forebygge for mye fremtidig stress. Stress som jeg vet vil komme!

Ja, jeg har fått CI, men jeg vil alltid ha et hørselsproblem!

~ movale ~

8 kommentarer til “Avspenning

 1. Hanne

  Kjenner desverre igjen situasjonen litt for godt. Det er helt sikkert mange andre som har samme problem. Tenk om noen kunne tatt grep og forsket litt på dette for å finne en løsning. Noen som er fysioterapeutblant oss med CI eller nedsatt hørsel?

  1. movale Innleggsforfatter

   Den eneste jeg vet om er Inger Anita Fjose som jeg skrev om i bloggposten «Den vonde leie nakken», som står over.

   Men helt enig med det. Utrolig at ikke det gjøres mer med dette! Det gjelder jo alle hørselshemmede, ikke bare oss med CI.

 2. Irene

  Hei! Jeg har fulgt bloggen din i det siste, veldig interessant! Masse lykke til etter operasjonen. Bare et kjapt sporsmaal: er det noe galt med datoene paa blogginnleggene? For eksempel staar det at dette innlegget ble publisert 6. februar, men tror nok det bare var noen dager siden?

  Hilsen Irene

  1. movale Innleggsforfatter

   Hei!

   Tusen takk for at du følger med 🙂

   Nei det er nok ikke noe galt. De er skrevet den 6. februar men først postet nå! Jeg trenger litt tid på å la postene modne når jeg skriver om et sånt tema som jeg gjør. Noen ganger blir det for utleverende og da er det godt å ha litt betenkningstid!

   Håper på forståelse for dette!

   1. Irene

    Aha, da forstaar jeg! Og det har jeg jo selvfolgelig forstaaelse for! Trodde bare at det enten var min WordPress eller din det var noe galt med. Gleder meg til aa lese mer etterhvert!

 3. Lina

  Jeg har også benyttet meg av fysioterapeut og kiropraktor, men det var først da legen min anbefalte meg å forsøke psykomotorisk at det løsnet. All stivhet og smerte i kroppen vil kanskje ikke forsvinne helt, men sammenliknet med hvordan kroppen min hadde det tidligere, så har jeg blitt så utrolig mye bedre! Jeg har veldig gode erfaringer med denne typen behandlingsform og anbefaler det!

  1. movale Innleggsforfatter

   Tusen takk for kommentaren din.

   Nå har ikke jeg holdt på så lenge så har ikke fått så mye resultater ennå. Men det virker lovende! Håper det vil hjelpe for meg også!

 4. AnneK

  Heisann!
  Kom over dette innlegget ditt og ble interessert. Nå har det gått litt tid. Kunne du tenke deg å skrive noe om hvorvidt du opplever at psykomotorisk fysioterapi har hjulpet deg eller ikke?

Det er stengt for kommentarer.