Anmeldelse musikkprogram CI: HOPE notes

Hope notes. Foto: http://hope.cochlearamericas.com

Hope notes. Foto: http://hope. cochlearamericas.com

I vinter var jeg innom leverandøren av mitt CI-apparat. I løpet av samtalen spurte audiopedagogen meg om jeg hadde hørt om Richard Reed og dvd/cden Hope Notes? Som sant var svarte jeg at det hadde jeg ikke. Jeg fikk med meg en sånn dvd. Hun ville gjerne ha min tilbakemelding og vurdering. Kanskje dette var noe for det norske markedet?

På den amerikanske siden til CI-produsenten min kan du lese:

HOPE Notes is the first of its kind –a program uniquely developed for cochlear implant and hearing aid users designed to help improve music perception and appreciation using original songs, traditional Folk, Blues & Country styles and some familiar tunes played in unexpected ways. HOPE Notes includes a CD, DVD, and a detailed User Guide including lyrics designed to assist and enrich your use of the program. The DVD incorporates both visual and audio cues while the CD (designed for use on the go) focuses solely on the audio component of the program.

Ganske nysgjerrig satte jeg meg ned for å få et første inntrykk av dette programmet. Jeg ble begeistret, veldig begeistret. Hør og se her (klikk på eksempelet).

I første omgang bare så og hørte jeg meg gjennom dvden. Jeg smile, nynnet med og opplevde vel egentlig for første gang noen sinne å bli invitert inn i en avansert musikalsk verden som var perfekt tilrettelagt for meg som hørselshemmet. Alle detaljer var visualisert!

Det står at programmet er utviklet for CI opererte. Jeg tør påstå at også andre hørselshemmede, ja selv folk som hører godt og som ønsker en pedagogisk og enkel innføring i et avansert musikkalsk lydbilde, vil ha stor glede av dette programmet.

Jeg tok med meg dvden til min musikkterapaut og vi så på den sammen. Hun var også veldig imponert og jeg fikk masse gode tips til hvordan jeg kunne bruke det.

Konkrete erfaringer og fordeler med programmet er:

  • Alt er visualisert i sanntid
  • Introduksjon til flere instrumenter enn kun piano eller sangstemme (strenginstrumenter, blåseinstrumenter m.m)
  • Det er spilt inn skalaer på flere instrumenter noe som er et fantastisk hjelpemiddel for å trene opp CI. Det er kjedelig, men veldig nyttig når du skal øve og lære nyansene mellom tonene. Noe som igjen er avgjørende for å lære å høre på musikk dersom du sliter med dette!
  • Programmet er ganske avansert og krevende. Jeg synes det er en fordel at jeg ikke blir undervurdert og at alt blir forenklet bare fordi jeg er hørselshemmet. Det gjør meg motivert for å bruke programmet. Tidligere har jeg sett programmer som bruker barnesanger og veldig forenklet musikk. Noen trenger det, men dette programmet er utviklet slik at nybegynnerer og videregående blir inviterer!
  • Det er underholdende, fengende musikk og variert musikk. Om man ikke ønsker å trene så mye så kan man bare glede seg over musikken!

Jeg håper virkelig at leverandøren oversetter programmet og introduserer programmet for det norske markedet. Om du ikke klarer å vente så anbefaler jeg å bestille den hos produsenten.

Oppdatering 26. mai 2011:  Jeg har blitt kontaktet av Medisan som nå informerer om at du kan kjøpe den i deres nettbutikk.

~ movale ~