En inkluderende konferanse

Difi logo. Foto: www.difi.no

Difi logo. Foto: www.difi.no

I går var jeg på en konferanse. Difi arrangerte konferansen Del og delta som handlet om bruk av sosiale medier. På konferansen opplevede jeg de vanlige utfordringene. Som hørselshemmet må man jo alltid legge seg på kne, redegjøre for sine mangler og be om tilrettelegging. Verden er jo som oftest ikke tilpasset folk som har et kommunikasjonshandikap!

Hvorfor skriver jeg nå? Jeg hadde nemlig en interessant dag. Jeg så nemlig konturene av en ny måte å organisere en konferanse som gjorde at jeg følte meg mindre funksjonshemmet enn det jeg vanligvis gjør. Å kalle det en universelt utformet konferanse er å ta litt i, men jeg liker utviklingen!

Individuell tilrettelegging

Jeg må jo kort ta noen kjepphester. Ikke fordi det er så moro, men også Difi har potensiale for forbedringer. Difi er jo flinke, det skal sies, men ikke eksemplariske 😉 For det første var det i invitasjonen mulighet til å melde behov – bra! Videre var det positiv respons på behovet – bra! Men, teleslyngen var ikke der da jeg kom – ikke bra! Nå er ikke det første gang jeg opplever det, jeg regner med at arrangøren har fått det med seg nå!

Antydningen til universell utforming

Hva var det jeg likte? Det som slo meg mens jeg var der var at konferansen tok i bruk sosiale medier. For meg var det veldig nyttig! Veldig ofte opplever jeg at konferanser kun baserer seg på en muntlig kommunikasjonsform. For oss som er hørselshemmede så gjør dette oss veldig sårbare.

En tradisjonell konferanse har jo ofte noen som snakker på en talestol eller parallellseminarer med diskusjoner, eller annet gruppearbeid. Hørselshemmede er da som oftest avhengig av teleslynge eller bruke tegnspråk- eller skrivetolk.  Dette er tilrettelegging som kompanserer litt, men enden på visa er ofte at man blir sliten, mye mer sliten enn folk flest. Litt kjedelig i grunn.

Men der satt jeg i går! Jeg oppdaget at arrangørene brukte en del skriftlige kanaler som var veldig nyttig for meg gjennom sosiale medier.

For det første ble hashtagen #delogdelta på www.twitter.com brukt flittig. Det gjorde at jeg kunne sitte og følge med på twitter og skriftlig få sitert eller oppsummert gullkorn i løpet av dagen. Jeg la merke til at jeg et par ganger glapp på ting som ble sagt, men som jeg snappet opp på twitter! Veldig gøy!

I tillegg ble alle presentasjonene lagt ut på en hjemmeside fortløpende i løpet av dagen! Det var veldig bra. Det gjorde at jeg kunne slappe av på notater og jeg kunne fortløpende i løpet av dagen dobbeltsjekke ting som jeg ikke oppfattet i første omgang. Glimrende for meg som hørselshemmet – og sikkert veldig nyttig for alle de andre!

I tillegg brukte arrangørene sin egen blogg flittig i løpet av dagen. Noe som var et flott skriftlig supplement i tillegg til foreleserne og gruppediskusjonene. Veldig bra for meg!

Suksessoppskriften!

Kommunikasjonshandikap er også en gruppe som må tar hensyn til når man snakker om tilgjengelighet. Det er ikke bare bevegelighetshemmede som har behov. For at det ikke skal være bare tilgjengelig, men også universelt utformet er jo litt av poenget at man tenker løsninger som er bedre for alle!

Alt i alt så fikk jeg en del skriftlige kanaler i tillegg til de muntlige. Noe som var med på å gjøre konferansen mer universelt utformet og tilgjengelig for meg som hørselshemmet.

Helt utformet etter kriteriene for universell utforming var konferansen ikke, men jeg håper at andre konferansearrangører tar i bruk sosiale medier slik Difi gjorde. Det var et flott arrangement faglig om sosiale medier. At disse kommunikative fordelene også dukket opp man man kalle et positivt sammentreff!

Verden går heldigvis fremover!

~ movale ~

7 kommentarer til “En inkluderende konferanse

 1. Øyvind Reinertsen

  Hei Movale!

  Ja dette var et steg i riktig retning for Difi sine arrangementer:)

  Ett tips til Difi er å kjøre med live skrivetolker på storskjerm. Det bedrer nemlig tilgjengeligheten for alle! Faller man ut av sammenhengen, kan man lese seg inn i foredraget igjen. Jeg liker det du blogger, og er interessert i temaet du blogger om!

 2. Ingrid Stranger-Thorsen

  Takk for tilbakemeldingene, dette skal vi i Difi ta med oss videre! Dine vurderinger av blogging og tvitring fra konferansen er kjempenyttig. Vi har ikke brukt disse kanalene til å formidle innhold fra konferanser før, og vi var nysgjerrig på hvordan det ville fungere.

  Vi beklager rotet med teleslyngen. Dette må vi klare bedre neste gang!

  1. movale Innleggsforfatter

   Tusen takk for respons på innlegget. Ønsket først og fremst å synliggjøre at det som ofte blir fremstilt som kult og hipt for noen faktisk kan være kjempenyttig for andre 🙂

   Jeg vet dere ordner teleslynge neste gang 🙂

 3. Anne Kristine Grønsund

  Spennende! Virkelig glad for at jeg som hørselshemmet lever i dag, og ikke for 20 år siden 🙂

 4. Tilbaketråkk: Godbiter uke 21 | kaffedamen

Det er stengt for kommentarer.