Mandag – en deilig dag på jobb

Deltagelse. Foto: bi.no.

Deltagelse. Foto: bi.no.

Jeg hadde aldri trodd at det skulle bli deilig å gå på jobb på en mandag. Du skjønner jeg er egentlig b-menneske. Og da er sjelden mandager en god dag. Det er den dagen du er trøttere en trøttest og det tar tid å få helgen ut av kroppen. Først litt ut på formiddagen får du hodet og hele maskineriet i gang og oppgavene føles som en del av deg selv.

Men det er ikke sånn idag. Igår kveld så tenkte jeg at det var synd helgen var over, men det gjorde ikke noe. Jeg skulle på jobb!

Jeg har vært en del innom jobb siden mai. Jeg har måttet ta det gradvis gjennom sommeren. Først var jeg aktiv sykemeldt, deretter jobbet jeg 20 %, så ble det 40% i juli.  I august begynte jeg å jobbe 80%. Fra idag jobber jeg 100%.  Nå jobber jeg på ordentlig. Jeg er blitt friskmeldt!

Det har tatt tid å komme tilbake til jobb for fullt denne gangen. Etter første operasjon i mars 2009 kom jeg altfor fort tilbake til jobb. Å fullføre rehabilitering og begynne i jobb, en helt ny jobb tilogmed, ble for tungt. Jeg var konstant trøtt og det meste var en kamp. At jeg i tillegg måtte kjempe for operasjon og CI nr 2 gjorde at jeg aldri helt klarte å hente meg inn. Jeg fikk gjort jobben min, men inspirasjonen og motivasjonen ble stadig mer tynnslitt.

Syk Foto: movale.no

Syk Foto: movale.no

Da jeg omsider ble operert i slutten av oktober 2010 så jeg for meg at jeg skulle få hvile. Og at jeg ved en litt lenger sykemelding. Ikke mye, men litt lenger. Da skulle jeg komme tilbake. Uthvilt. En liten strek i regningen var at rehabiliteringen i runde nr 2 var mye tøffere enn etter første operasjon. Den rolige rehabiliteringen med rolige morgener med avisen måtte jeg se lenge etter. Jeg erfarte fort at det å være sykemeldt er tøft! Veldig tøft!

Jeg har fått en erfaring som har gitt meg enorm respekt og forståelse for de som er syke og som ikke kan jobbe.

Jeg kjempet meg gjennom månedene. Det som skulle være en liten pause og et avbrekk fra jobb. Det ble en isteden en rehabiliteringsprosess som slukte energi og selvfølelse. Jeg fikk en reminder om at NAV er NAV. Kalde gufs, minner fra fortiden og tidligere perioder i livet med mye kontakt med velferdsetatene ble vekket til livet. Og ja, sånne minner og erfaringer er skadelig for selvbildet. Jeg måtte være veldig bevisst og ikke la det gå ut over selvfølelsen, noe som igjen kostet mye.

Jeg kan trygt si at det var ekstremt slitsomt å være sykemeldt og i kontakt med «hjelpe»apparatet! Jeg savnet jobben! Men jeg måtte være tålmodig! Det ble en vekker for meg at jeg, ressurssterke meg som visste at hvis jeg bare var tålmodig så skulle det gå bra. Ja, selv ressurssterke meg begynte å tvile etter 3-4 mnd. Tvile på om jeg kunne gjøre en jobb. Tvile på om jeg var ønsket. Tvile på at det ville gå bra med meg.

Selv jeg som hadde så gode prognoser begynte å tvile på meg selv. Det ble den største tankevekkeren!

Et år er ikke mye. Det har jeg alltid tenkt. Jeg hører om mammaer som er i permisjon i et år og som ikke ønsker å gå tilbake til jobb. Vi hører om folk som reiser et halvt eller et år og realiserer seg selv. Men det å være syk er ingen permisjon fylt med positivt innhold eller en reise fylt med inspirasjon. Nei det er en reise i ens eget indre hvor man må beherske tvil og energisluk og andre uhumskheter. Den jenta som alle peker på som ressurssterk, fikk trøbbel med selvfølelsen etter 3-4 mnd. Det er med ydmykhet jeg nå ser folk som er langtidssykemeldte i øynene.

Jeg er nå tilbake i jobb. Det var planen hele tiden og jeg har det veldig godt på jobb nå. Kreativiteten, motivasjonen og gleden over å høre til er på plass. Jeg er heldig!

Arbeid for alle. Foto: movale

Arbeid for alle. Foto: movale

Arbeiderpartiet sier at arbeid er viktig. Jeg har fått en verdifull kunnskap og erfaring nå. Folk skal slippe å bli diskriminert. Slippe å bli fortalt at du ikke er god nok. Slippe å høre at du ikke hører til.

Arbeide ER viktig! Veldig viktig.

~ movale ~

7 kommentarer til “Mandag – en deilig dag på jobb

 1. Renate

  Så flott skrevet! 🙂

  All den tiden man har ledig som syk, er ikke fritid, i normal forstand, nei.

  Jeg har vært heltidssyk i 5 år nå, og måtte stoppe opp midt i studiet mitt, og det er ikke noe annet jeg vil enn å bli frisk og kunne fullføre graden og begynne å jobbe! Jeg gleder meg til mine «mandager», som vil være rosenrøde, og ikke blåe!

  Så flott at du har kommet deg i arbeid igjen! 🙂 Ett år er ikke mye, men det kan være nok for å skifte fokus og perspektiv.

  Hilsen Renate.

   1. Renate

    Takk for det – så hyggelig! 🙂

    Jeg ser at du har problemer med kodingen for tiden på kommentarene – si ifra hvis du trenger hjelp. 🙂

 2. movale Innleggsforfatter

  Det ser riktig ut for meg. Men hva er feil? Vil gjerne ha hjelp om noe er galt!!

  Takk som tilbyr!

  1. Renate

   «%Y/%m/%d kl. %H:%M» kommer opp der hvor tid og dato skulle ha stått. Jeg har prøvd i både firefox og IE. Jeg har tatt skjermdump, så hvis du vil se det, så kan du sende meg en mail. 🙂

Det er stengt for kommentarer.